Facklig-politisk samverkan

Idag var första dagen på en plenifri vecka och LO-distriktet var de som snabbast hörsammade mitt rop på hjälp från i fredags, boka upp mig nästa vecka. Jag önskade arbetsuppgifter och de bad mig infinna mig på distriktet strax efter frukost på måndag morgon.

En spännande idé presenterades där vi skulle skapa kampanjorganisationer i Stockholm stad utifrån områden där det bor mycket arbetarklass. Liknande de LO-sektioner som funnits en längre tid i kranskommunerna. Jag fick den trevliga uppgiften att identifiera och vidtala ledargestalter som skulle klara av att leda en LO-valrörelse väldigt lokalt, framförallt under LO-flagg men också i samklang med partikretsar och S-föreningar.

Det gick jag och fnulade på när jag knatade tillbaka till riksdagen för att skissa upp ett utkast. En rolig uppgift att ta tag i nu när jag får luckor i kalendern. På grund av mitt nya heltidsuppdrag bör jag nämligen lämna en del andra uppdrag som är avsedda för regionalt fackligt aktiva. Till exempel lämnar jag som ordförande i fackliga utskottet på årsmötet i mars. Därför tappar jag också rollen som facklig ledare i partidistriktet och som en följd därav lämnar jag arbetsutskottet och min adjungering till LO-distriktets styrelse upphör. Det är mycket tid som frigörs. Särskilt om man lägger till alla bolag och nämnder jag lämnar i Stockholm stad.

För mig är det självklart att alltid svara när LO-distriktet kallar. Den facklig-politiska samverkan är en förutsättning för att arbetarungar som mig själv ska ha en plattform att påverka ifrån. Vi kan också se vad som hänt med socialdemokratiska partier i länder där samverkan helt upphört, ganska snart har partierna blivit elitistiska där arbetarklassen inte gör sig besväret att engagera sig och arbetarklassen har tappat förtroendet för partierna som marginaliserats. Den facklig-politiska samverkan är därför lika viktig för båda benen i arbetarrörelsen, det fackliga benen får inflytande via politiken och det politiska benet får legitimitet och trovärdighet genom samverkan med fackföreningsrörelsen.

Tog en lunch i gamla stan och sprang på Nooshi Dadgostar, det var inte igår senast. Eftermiddagen ägnade jag åt ännu en introduktionsutbildning, denna gång om hur utskottsarbete går till. Jag hann även att boka in studiebesök med två gymnasieklasser i min valkrets och försökte slutföra en facklig förhandling jag inte hunnit avsluta. Vi står dock alldeles för långt ifrån varandra så kommer nog behöva lämna den frågan vidare till förbundet.

En helt okej måndag med andra ord där jag även han med ett årsmöte med min jaktkrets. Men jag önskar att jag snart får upp tempot och ett mer fullt schema. Känner mig fortfarande lite rastlös.