Sjukt med privata sjukförsäkringar

Bilen har nu stått parkerad i en vecka. Jag har blivit en tunnelbaneåkare igen och det är också det enda försvarbara när jag bor och jobbar längs samma tunnelbanelinje.

I morse när jag slog ihop Jakt & Jägare och klev av i gamla stan hälsar någon på mig. Jag känner inte igenom honom först med mössan neddragen och kragen uppfälld. Men det var en LO-fackligt bekant som nu jobbar åt regeringen. Vi samtalade lite om vad som var aktuellt och han berättade att privata sjukförsäkringar skulle vara temat på en presskonferens senare på eftermiddagen.

Jag var ombud på partikongressen i höstas där frågan debatterades. Beslutet blev då att privata sjukvårdsförsäkringar inte ska få användas för skattefinansierad vårdverksamhet. Systemet är så sjukt idag att på samma vårdcentral kan det vara olika lång väntetid beroende på om du har en privat sjukförsäkring och kan ta den korta kön eller om du är en vanlig dödlig skattebetalare och får stå i den längre kön.

Konsekvensen blir att desto fler som har privat försäkring, desto längre blir kön för övriga patienter. Det är mer lönsamt för vårdcentralerna att ta emot försäkringspatienter. Vården ges därför inte heller efter behov, så patienter med behov av snabbare vård för att bli återställda kan hypotetiskt få vänta på vårdtid för att lättare skador och nageltrång hos privat försäkrade går före.

Så ska vi självklart inte ha det i Sverige. Offentligt finansierad vård av skattebetalare ska ge vård efter behov enbart. Om detta handlade Lena Hallengrens presskonferens som kanske kom lite i skymundan av svensk OS-feber men likt förbannat hade viktigt innehåll. Regeringen tillsätter nu en utredning om hur ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar i skattefinansierad vårdverksamhet ska utformas.

Förutom att det är förbaskat viktigt så är det också ett bevis på varför fler ska engagera sig politiskt. De beslut som medlemmar är med och fattar på årsmöten och kongresser är den grund som regeringens arbete står på.

I övrigt har jag nog gått min sista introduktionsutbildning idag. Om ekonomiska villkor för ledamöter och hur man fyller i reseräkningar korrekt m.m. Jag har även gästat Handels-Sossens årsmöte och varit mötesordförande samt pratat valrörelse med dem. Men nu ska jag iväg på ishockeyträning, man måste hålla igång kroppen också.

Hsjsj