Första maj-tal i Högdalen

Kamrater,

Jag gav de digitala första maj-firandena en ärlig chans, men de gav mig aldrig samma känsla av sammanhållning och styrka som den jag upplever här idag när vi står tillsammans i Högdalen och strax ska ges in mot stan för att tåga och lyssna på vår briljanta statsminister, Magdalena Andersson. Det är så här första maj ska firas!

Styrkan i att vi är många, att vi äro tusenden, som är beredda att göra det som krävs för att bygga ett starkare samhälle. Ett Sverige som står starkt i en orolig värld.

Vägledda av samma värderingar som väglett socialdemokrater i över hundra år.

Frihet, jämlikhet och solidaritet.

Idag demonstrerar och talar socialdemokrater och fackliga företrädare över hela landet.

Även om jag numera är riksdagsledamot och kandidat till att bli borgarråd i den här stan så är det mitt fackliga hjärta som vägleder mig i vad som är rätt och fel och när det är dags att ta en strid. Så när vi står här bara 100 meter från Vantörs kyrka tycker jag att vi alla kan ägna Kommunals medlemmar en tanke av solidaritet.

Kommunal har gått ut i strejk för att få Svenska Kyrkan på bättre tankar. För oavsett om du arbetar i privat, offentlig eller idéburen sektor ska villkoren självklart vara schyssta. Kyrkan vill försämra kollektivavtalet och inte betala enligt det märke som alla på svensk arbetsmarknad följer.

Urholkas villkoren i en bransch kommer snart andra att följa med i en nedåtgående spiral, därför är det inte bara för Kommunals medlemmar viktigt att de går segrande ur konflikten, det är viktigt för alla arbetare som vill förbättra och inte försämra sina villkor. Därför säger vi; Solidaritet med Kommunalarbetarförbundet och dess medlemmar!

Som ni säkert märkt har vi två första maj-märken i år och båda går att köpa av Bandhagen-Högdalens socialdemokratiska förening, snacka med vår kassör Bernt så löser han det där. Varför två märken kanske någon undrar.

Med oss i våra demonstrationståg bär vi det ukrainska folkets förtvivlade och modiga kamp. Vi bär en solros på våra rockslag.

Den första parollen Alla folks frihet är en påminnelse om att svensk arbetarrörelse inte viker en tum i vår solidaritet med det ukrainska folket och deras rätt att själva bestämma sitt lands framtid.

På första maj – och alla andra dagar – står vi upp för demokratin och för friheten.

För vi socialdemokrater vet ju. Alla folks frihet och demokrati är enda vägen till riktig fred!

Bombningar av sjukhus. Avrättningar av civila. Våldtäkter. Scener som påminner om de mörkaste stunderna i Europas historia.

Historiens dom kommer att falla tungt på Vladimir Putin och den politiska ledningen i Ryssland. De bär det yttersta ansvaret för kriget, för krigsbrotten, för attackerna mot barn och civila i Ukraina.

En dag ska de också få svara för sina krigsbrott.

En dag ska de tvingas ta sitt ansvar.

Kamrater,

vardagen har blivit dyr.

Dyr i Europa. Dyr i Sverige. Dyr i Högdalen. Det har vi alla märkt som tankat sista tiden eller sett kaffe- och tomatpriserna inne på Coop här intill.

Vardagen kan bli ännu dyrare för svenska hushåll. Kriget kommer att påverka alla, kanske under lång tid.

Vår uppgift är att stärka Sveriges ekonomiska motståndskraft och att lindra konsekvenserna.

Och vi ska göra det genom klassisk socialdemokratisk politik: med störst stöd till den som drabbas hårdast. Som landets pensionärer.

Alldeles för många, inte minst kvinnor, har för låg pension.

Vi har ett förslag på pensionshöjning uppe på bordet. 3 av 4 som berörs av vårt förslag är kvinnor som många gånger jobbat ett helt yrkesliv, ofta i arbetaryrken. Men som ändå inte har en tillräcklig pension för att få vardagen att gå ihop.

Men den som har varit med och byggt upp vårt land och vår gemensamma välfärd förtjänar en trygg ålderdom. Därför har vi socialdemokrater föreslagit att ett garantitillägg ska införas från och med augusti.

Det innebär att en miljon pensionärer får upp till tusen kronor skattefritt i höjd pension.

Det här behöver vi kämpa för. Det är ingen självklarhet att det blir verklighet – för just nu mobiliserar högern emot vårt förslag!

Men det duger inte att som högern gör, prata om något annat diffust förslag, som någon gång i framtiden, kanske påverkar pensionärerna.

Eller för den delen, högerns favoritlösning på världens alla problem: sänkt skatt för dem som har det bäst ställt.

De pensionärer som har det sämst ställt förtjänar höjda pensioner.

Inte sen – utan nu! I år!

Det är en fråga om respekt!

Kamrater,

”Sverige kan bättre” står det på mitt andra förstamajmärke här på bröstet. Jag har begränsat med talartid så jag hinner inte gå in allt för djupt på vad vi avser att göra utan får hoppas att många vill följa med oss in och lyssna på statsminister Magdalena Andersson på Norra Latin.

”Sverige kan bättre” handlar i grunden om att vi ska stärka vårt Sverige. Med samma enighet som under pandemin ska vi nu hantera de samhällsproblem som försvagar vårt land.

Tre prioriteringar styr vårt arbete.

Vårt beroende av fossila bränslen är ett hot både mot klimatet, vår säkerhet och våra chanser till nya svenska jobb. Därför ska vi driva på klimatomställningen.

Skattepengar som borde gå till svensk skola och äldreomsorg plockas ut som vinst av riskkapitalister. Därför ska vi ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Våld och grov kriminalitet skadar just nu hela vår samhällsgemenskap. Därför ska vi vända på varje sten för att knäcka kriminaliteten och bryta segregationen.

kamrater,

Avslutningsvis. Vi ska inte bara få Magdalena Andersson omvald till statsminister. Vi ska också ta makten i Stockholm, i kommun- och regionfullmäktige.

Stockholm förtjänar bättre än en högermajoritet som privatiserar välfärden, säljer strategiskt viktiga fastigheter som skolor och centrum för underpris samt slumpar ut allmännyttan till vrakpriser. Underlåter sig att bygga idrottsanläggningar för istället låta privata bolag bygga så staden tvingas hyra in sig dyrt. Jag tror att de vet att det är riktigt dålig ekonomisk politik, men de är ideologiskt drivna.

Högern är i Stockholm de största klasskämparna och de som mycket medvetet gynnar den klass som de själva är sprungna ur.

Men en arbetarstadsdel som Högdalen förtjänar ett arbetarstyre, i höst tar vi makten och steg för steg ska vi bygga samhället på demokratisk socialism.

För Sverige och Stockholm kan bättre.

Och det ska vi göra. Vi vet att 15 knackade dörrar ger en ny röst.

Vi ska ringa och vi ska dela ut flygblad. Vi ska göra det som vi är bäst på, samtala med människor.

Hela vägen fram till valdagen den 11 september. Ända in i kaklet.

Så, vi ses kamrater!

I trappuppgången och kassakön.

Vi vet vad som står på spel och vad vi vill ha!

Ett Sverige i tillit och framtidstro – inte med växande våld och motsättningar.

Ett Sverige där svenska löntagare får bättre arbetsvillkor och ökad trygghet – inte sämre!

Ett starkare samhälle där vi möter utmaningar och kriser tillsammans – inte var och en för sig.

Vi vet att vårt Sverige kan bättre!

Tack!