Kom igen farsor!

Här kommer en fars dag-hyllning till er pappor som gör rätt för er och en smocka till er andra.

Enligt en undersökning som fackförbundet Unionen gjorde här om året upplever var tredje kvinna att hon missgynnas i lönerevisionerna när hon blir förälder. Det är tyvärr inte bara en känsla utan också konstaterat i forskningen.

Mäns och kvinnors karriärsutveckling följs åt relativt jämställt första åren på arbetsmarknaden men skiljs sen åt när man når barnafödande ålder. Ett större uttag av längre och sammanhängande föräldraledighet samt större risk för deltidsarbete under småbarnsåren är den tydliga skillnaden mellan unga män och kvinnor. För även om mäns uttag av föräldraledighet ökar med åren så är den i betydligt större andel säsongsbetonad och stiger markant under sommaren samt runt jul och nyår, det blir en billigare föräldraledighet för arbetsgivare som sällan behöver lära upp vikarier och mannen tappar inte heller insikt i pågående projekt när frånvaron är kortvarig.

Det är troligtvis grunden till att diskrimineringen uppstår. Det är ett problem i sig men det absolut största problemet är att klyftan aldrig täpps igen. Resten av arbetslivet ligger kvinnors löner efter mäns, vilket också används som motivering från en del familjer om varför kvinnan ska ta ut mer VAB än maken, vilket ytterligare ligger kvinnor som en black om foten i den fortsatta löneutvecklingen och slutligen blir pensionen i sin tur lidande när både den allmänna pensionen blir lägre och den insamlade tjänstepensionen inte lika stor som mannens.

För mig är det självklart att vi småningom måste besluta om en individualiserad föräldraförsäkring, lika solklart som att vi har individuell A-kassa och sjukförsäkring. Det kommer i sig inte lösa problematiken med exempelvis mäns säsongsbetonade föräldraledighet. Vad som måste till är en attitydförändring från framförallt män men också vissa kvinnor om att ansvaret för barnuppfostran är tvådelat och lika stort för båda.

Fram tills dess hoppas jag att alla män tar sitt ansvar och stannar hemma lika mycket som man förväntar sig att ens fru ska vara föräldraledig. För Katja och mig var det aldrig frågan om att göra på något annat sätt med något av våra tre barn. Vi har delat lika och lägger man till den säsongsbetonade ledighet jag också tagit för att förlänga somrarna så har jag tagit ut flest föräldradagar. Det har gett mig en fin relation till mina barn, gjort vårt äktenskap lite mer jämställt och gett min fru möjlighet att snabbare komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Det är inget skryt, det är en självklarhet.

Bild från Södersjukhuset när Tage är någon timme gammal bara.

Bild från Södersjukhuset när Tage är någon timme gammal bara.